Yhteystiedot

Aarno Järvinen
JOKELA
ajarvine(at)sci.fi
040-706 7800

Uutiset

7.5.2024Iso kiitos 133 äänestä HOK-Elannon vaaleissa!Lue lisää »24.1.2022Iso Kiitos 215 äänestä!Lue lisää »6.12.2021OLEN EHDOLLA ALUEVALTUUSTOONLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kouluja ja kampuksia

Torstai 25.7.2024 - Aarno Järvinen


Tuusulassa on otettu vähitellen käyttöön sana KAMPUS puhuttaessa uusista kouluista ja päiväkodeista meneillään olevaa mittavaa palveluverkkouudistusta toteutettaessa. Tuusulassahan on menossa todella mittava palveluverkkouudistus, jossa useita aiempia kouluja ja päiväkoteja suljetaan ja tilalle rakennetaan uusia yksiköitä. Ja jonka myötä Tuusula on velkaantumassa hurjaa vauhtia. Perusteluna on käytetty pääosin sisäilmaongelmia, jotka ovat toki osin todellisia, mutta ilmeisesti eivät aivan kaikilta osin. Viimeisimpänä jälkimmäisestä Ruotsinkylän koulun sulkemisesitys, joka valtuustossa torpattiin toistaiseksi. Kaikki varmaan hyväksyvät sen, että lapsilla pitää olla turvalliset ja terveelliset tilat, mutta kaikki valtuutetutkaan eivät ole yhtä mieltä pienten kyläkoulujen ja päiväkotien sulkemisen järkevyydestä varsinkin, kun kaikki lakkautustuomion saaneet rakennukset eivät ole kovinkaan iäkkäitä tai huonossa kunnossa. Kouluja ja päiväkoteja toki tarvitaan Tuusulaan lisää, koska asukasluku on parina viime vuonna kasvanut ennätysvauhtia - se on kiistaton asia. Mutta ilmeinen tosiasia on myös, että nykyinen hurja kasvuvauhti tulee väistämättä lähivuosina hidastumaan jo mm. rakennusalan laman vuoksi.

Kevään viimeisessä kunnanvaltuustossa 17.6.2024 (§84) oli käsittelyssä jo edellisessä blogikirjoituksessani kuvaamani Ruotsinkylän koulun lakkautusasian lisäksi toinenkin kouluihin liittyvä asia, nimittäin valtuutettu Laura Vaarnaksen aloite Kampus-sanan käytöstä luopumiseksi.

Minäkään en pidä kampus-sanan käytöstä. Olen krittisoinut sitä jo aiemminkin. Kyllä kouluista ja päiväkodeista voi ja pitää puhua kouluina ja päiväkoteina, jonka kaikki ymmärtävät. Siksi käytin asiasta seuraavanlaisen puheenvuoron:

"Tuusula esittää olevansa kulttuurikunta, jonka historiaan kuuluu eittämättä merkittäviä suomalaisen kulttuurin saavutuksia niin musiikin, maalaustaiteen kuin kirjallisuudenkin alalta. Siksi meidän pitäisi osata vaalia myös suomen kieltä. Elias Lönnrot, joka toki ei ollut tuusulalainen vaan Sammatista, kehitti aikanaan suomen kieleen koko joukon uudissanoja kuten kansallisuus, kirjallisuus, kuume, laskimo, valtimo, muste, pöytäkirja, esitys, itsenäinen, kieltolaki, mietelmä, monikko ja yksikkö, sivistys, sopimus, tasavalta, toisinto ja äänioikeus mutta myös nuoriso ja ongelma. Onko meillä nyt tässä nuoriso-ongelma?

Nyt kyseenä oleva sana KAMPUS ei ole uudissana, joka olisi kehitetty suomen kieleen, vaan se on lainasana.

Kielikellon mukaan kampus on ”lainasana, jonka taustalla on alun perin latinan campus 'tasanko, kenttä'. Nykyään sana tarkoittaa suomen yleiskielessä korkeakoulualuetta, ja se on otettu tässä merkityksessä käyttöön 1900-luvun jälkipuoliskolla englannin campus-sanan mallin mukaisesti.

Kampus on siis anglismi, jota ei Tuusulassa käytetä edes sen alkuperäisessä tarkoituksessa. Anglismi   tarkoittaa englannin kielestä lainattua sanaa, sanontaa tai muuta kielellistä rakennetta. Usein termin käyttöön liittyy myös ajatus siitä, että kyseinen rakenne on lainaajakielelle vieras ja jollakin tavalla epäsopiva.

Kampus-lainasan käytön laajentamiselle sen alkuperäisestä suomenkielisestä merkityksestä korkeakoulualue ei minusta ole mitään perustetta, eikä sitä pitäisi maalaiskunta Tuusulassa käyttää, jossa ei edes ole korkeakoulualuetta."

Äänestyksen jälkeen äänin 20-28 aloite palautettiin uudelleen valmisteluun. Saa nähdä, millaisen muodon asia saa tulevan syksyn aikana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini